top of page
Search

Pasivno znanje engleskog: Zašto ne možemo da korisitimo znanje koje imamo?

Updated: Aug 23, 2021

Pasivno znanje jezika su sve one reči , rečenice koje razumemo ali ne umemo da ih koristimo ili se osećamo veoma nesigurno kad treba da ih upotrebimo. Sigurno ste primetili da više razumete engleski nego što možete da ga upotrebite u realnoj konverzaciji.


Zašto se ovo dešava?


Prirodno postoji aktivan rečnik i pasivan rečnik. Jednostavno neke reči češće koristimo a neke ređe. Problem se javlja kad je naše pasivno znanje mnogo dominatnije od aktivnog.


Mnogi su učili engleski u osnovnoj i srednjoj. Da li se sećate kako su izgledali ti časovi? Pisanje dugačkih eseja, vežbe iz gramatike. Koliko smo govorili na ovim časovima? Jako malo. Neko znanje smo dobili na ovim časovima , mnogi koji su savesno radili domaći mogu se pohvaliti znanjem gramatike. Nažalost , ovakvo znanje je pasivno= ne možemo da ga upotrebimo kad nam je najpotrebnije, pogotovo ne na sastanku.


Isti problem se može javiti ako učite engleski na svoju ruku pa recimo sebi date zadatak da svaki dan naučite određen broj reči. Ako učite reči van konteksta i bez smišljanja sopstvenih primera, učenje će biti sporo i mučno.


Takođe, ovaj problem se javlja i kod ljudi čije je aktivno znanje bilo dobro ali onda par godina nisu radili na svom engleskom jako dugo. Oni i dalje imaju znanje ali pošto nisu jako dugo govorili engleski, njihov jezik je zakržljao i smanjio se za nivo manje. Potrebno im je određeno vreme da se vrate na prethodan nivo i da aktiviraju svoje znanje engleskog jezika.


Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!
Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page