top of page
Search

Zašto treba čitati knjige na engleskom i gledati filmove bez titla?

Updated: Aug 23, 2021

1.12.2020.U jednoj rečenici :kako biste videli kako engleski jezik funkcioniše u stvarnom svetu u pisanoj i usmenoj formi.


Cilj učenja gramatike ili novog vokabulara nije da dobijete maksimum na testu i sertifikat. Uspešno polaganje testa je samo po sebi uspeh ali pošto odavno nismo u školskim klupama bitno je da jezik možemo da primenimo u realnom životu, zar ne?


U svemu ovome nam mnogo mogu pomoći filmovi, serije , knjige , podcast-i i novine.


Kad početi sa konzumiranjem sadržaja na engleskom?


Na intermediate nivou( B2) je od presudnog značaja konzumirati originalan, neadaptiran(znači ne tekst iz udžbenika, nego recimo iz novina) sadržaj na stranom jeziku.


Zašto?


Položeni FCE/IELTS ili TOEFL je jedan od preduslova za studiranje ili dobijanje radne dozvole u inostranstvu.

Ako možete da studirate i radite u inostranstvu onda bi trebalo da možete i da pročitate vesti bez problema kao i da sa lakoćom razumete dokument , odlomak iz knjige. zar ne?


Lično preporučjem konzumaciju sadržaja na engleskom i na nižim nivoima( A2, B1).


Nećete moći sve da razumete i da ispratite( neke stvari nećete moći ni sa položenim B2 da 100% uvek razumete) ali ćete ,,pokupiti" marem malo akcenat, rečeničnu konstrukciju, po koju novu reč i frazu.


Ono što je najbitnije navikavaćete se na slušanje autentičnog sadržaja na engleskom. U početku kad tek počinjete može biti veoma teško bez obzira na nivo znanja koji posedujete, biće vam potrebno određeno vreme da se naviknete.


Gledanje filmova i serija: sa titlom ili bez?


Ako nikad niste probali, gledajte po prvi put film koji volite i dobro poznajete sa engleskim titlom. Sledeći put probajte neki koji ranije niste gledali .


Koncentrišite se na kontekst, ako ne znate neku reč a nije od ključnog značaja za radnju filma, upamtite je pa je potražite kasnije. Nemojte prekidati film.


Kad se naviknete , pokušajte da gledate filmove i serijebez titla.


Napomena: Vokabular koji se koristi u recimo u Prijateljima , američkim komedijama je poprilično ograničen. Preporučujem da konzumirate različit sadržaj: vesti, talk show-ove, dokumentarce, komedije, trilere i sve drugo što vas interesuje.


Čitanje novina i slušanje podcast-a


Ako ste na B1 nivou počnite na dnevnom nivou da čitate po jedan članak i slušajte

podcast-e.


Šta da čitate ? Ako niste nikad ranije krenite od časopisa na teme koje vas interesuju, što se tiče novina: The Sun, The Daily Mail, The New York Times, The Guardian.


Šta da slušate? BBC podcast i istražite po temama, nađite nešto šta vas interesuje :)


Čitanje knjigaKnjige možete početi da čitate od B2 nivoa, krenite od savremene beletrisitike( predlozi The Red Address Book, Nora Roberts, Agatha Christie ...) . Klasična literatura kao što je recimo Charles Dickens je napisana na specifičnom engleskom koji se više kao takav ne koristi.


Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!
Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93


92 views0 comments

Comments


bottom of page