top of page
Search

Bad listening skills ili razlog zašto niste dobili projekatNe pitam Vas da li umete da govorite nego da li umete da slušate.

Naravno, da umem, da ne umem ne bih mogao ni da govorim.


Hm, a da li možete da se setite tačno šta Vam je Vaš strani potencijalni klijent rekao:


-I will let you know OR I will send you our answer

- I agree with you OR I think I agree with you

-We need to manage the resources OR We need to organize resources?


Kakve ima veze, to je sve isto...


Da li je?


Da li Vam je isto kad Vam neko kaže na srpskom : Javićemo Vam ili poslaćemo Vam naš odgovor? Za prvo verovatno mislite da neće ni javiti , za drugo mislite da je više verovatno da javi.


Da li Vam je isto kad Vam neko kaže na srpskom: Slažem se sa Vama ili mislim da se slažem sa Vama?


Da li je isto kad kažem da ćemo se dogovoriti o upravljanju resorsima ili o organizaciji resursa? Ova dva mogu da budu ista ali opet mogu da budu i jako različita, zar ne?


Tako, da VI kad posle sastanka pišete izveštaj i razmišljate o sastanku znate dosta, o čemu ste pričali i imate neku generalnu ideju o tome šta oni misle (ali očigledno ne 100%). Da li Vam je potrebno da razumete 100%? DA!


Zašto? Na srpskom posle sastanka kad razmišljamo da li je neko mislio na jedan ili drugi pojam uvek pokušavamo da zaključimo i na osnovu neke njegove specifične rečenice. Ovo na engleskom ako ne možemo da upamtimo fraze i rečenice, nekad čak i vremena koja su korištena može predstavljati veliki problem! Možemo izgubiti projekat, partnerstvo i ne zaboravite niste u školi, Holanđanin, Britanac, Amerikanac, Nemac ne želi da se bavi Vašim jezikom! On želi Vaše znanje i Vašu prezentaciju znanja koja će ga ubediti da izabere baš Vas i želi bude siguran šta radite, a znaće ako precizno izražavate drugim rečima ako znate šta pričate, naravno na engleskom! Jer uvek ima još jednu ponudu u opticaju, zar ne?


Tako da za Vas više actually i exactly nisu iste reči kao ni amazing i awesome!


KAKO DA NAUČITE FINESE I RAZLIKE U ZNAČENJU? KAKO DA PAMTITE TAČNE FRAZE I IZRAZE?


Kroz vežbu kao i sve drugo u životu i uz nekog ko ume da Vam pokaže na šta da obratite pažnju i ukaže gde grešite! Neko ko će koristiti autentične materijale kako bi Vam jasno pokazao gde grešite i na šta da obratite pažnju!


Nauči jezik sa Irinom nudi specijalizovane kurseve poslovnog engleskog gde ćete kroz simuliranje pregovaranja i slušanje autentičnih materijala naučiti da 100% razumete sagovornika, da date pozitivan, negativan feedback i da tražite quite politely but efficiently ono što želite!35 views0 comments

Comments


bottom of page