top of page
Search

Da li je ok kad mislimo da ne napredujemo u učenju engleskog?

Updated: Aug 23, 2021




Idete već neko vreme na časove, navikli ste se na profesora, ako idete na grupne onda i na ljude koji isto idu sa vama na časove. Tih sat i po 2x nedeljno su deo vaše svake nedelje. Ali primećujete da niste jednako oduševljeni sa časovima kao ranije. Kao da je vaš napredak usporen ili kao da je sasvim stao. Ovo se zove PLATO efekat.


Šta je plato efekat?


Plato efekat je deo procesa učenja stranog jezika. Javlja se obično na prelasku sa B1 na B2 nivo ali se može javiti i kasnije ili ranije.


To je period kad nam učenje engleskog nema više smisla, sporo napredujemo, teško nam je da držimo koncentraciju. Sporo učimo nove reči, ne znamo kako da ih sortiramo, upamtimo a još manje da ih koristimo. Gramatiku manje-više znamo ako je nekad bila teška sad postaje dosadna i repetive.


Ovo je period kad je jako bitno da održimo kontunuitet u učenju stranog jezika kao i period kad treba da krenemo da čitamo novine na engleskom (ako smo B1, B2 nivo).


Pravi izazov tek počinje kad počnemo da čitamo ono što čitaju native speakers. Onda znamo koliko ne znamo. Koliko još treba da radimo. Na prvi pogled može da deluje poražavajuće , sa druge strane može da nam da vetar u leđa. Sledeći naš cilj može da bude da čitamo sa manje poteškoće ono što čitaju native speaker-i.


U periodu kad smo pod uticajem plato efekta bitno je da imamo dobrog profesora koji će nam objasniti šta se dešava i koji će nam pomoći da učimo novi vokabular na smislen način, da ga odmah primenjujemo u govoru ili u pisanoj formi.


Da li se plato efekat može preskočiti?


Ne, on je prirodan deo procesa učenja stranog jezika ,ali se uz dobrog i iskusnog profesora može brže prevazići.


Za sva pitanja pišite mi na : irina.kovacevic@naucijezik.com ili me pozovite 063 707 33 93.


Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!




Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93





61 views0 comments
bottom of page