top of page
Search

'"Jingle Bells" nije pre bila Božićna pesma i nije se zvala ovako!



Svi mnogo volimo ovu pesmu, rado je pevamo za praznike. Svako ima verziju koju preferira.


Da li ste znali da ova pesma uopšte nije napisana sa namerom da bude pevana za Božić i da njen originalan naziv nije bio ,,Jingle Bells"?


Napisao ju je Džejms Lord Pierpont u Masačusetsu, bio je inspirisan trkama na sanki . Prvobitan naslov pesme je bio „ One Horse Open Sleigh" 1857.


Postoji sačuvan podatak da ju je jedan školski hor pevao nedeljom i da se rado pevala uveče po pabovima.


Od 1860-ih i 1870-ih, počinje da se povezuje sa Božićem.

Prvi put je snimljena 1889. na Edisonovom cilindru; ovaj snimak, za koji se veruje da je, bio je prvi Božićni zapis je izgubljen, ali je sačuvan i snimak iz 1898. godine od Edison Records.


Posle su urađene manje izmene u melodiji i tekstu.


Lista izvođača koji su snimili „Jingle Bells“ je zaista dugačka: Bitlsi, Djuke Elignton,Pavaroti, Sanatra, Džoni Keš, Elvis Prisli , Majkl Babl…



Tako je interesantno da je ,,Jingle Bells" prva pesma emitovana u svemiru!

Posada Geminija 6, astronauti Tom Staford i Voli Skira poslali su izveštaj Zemlji: “Vidimo objekat koji liči na satelit. Kreće se od severa ka jugu, verovatno u polarnoj orbiti, vidimo glavni modul i osam manjih pored njega. U glavnom modulu u lunarnoj orbiti je astronaut obučen u crveno odelo…” a potom su zapevali ,,Jingle Bells” u pratnji usne harmonike i pravih zvončića .Zvončići i usna harmonika na kojima je pesma odsvirana izloženi su u Smitsonijan nacionalnom avio muzeju u Vašingtonu kao prvi instrumenti na kojima je svirano u svemiru.


Moja omiljena verzija ove pesme je Michael Bubble ,,Jingle Bells" , koja je vaša?




Preuzmite lyrics ,,Jingle Bells" ovde:



Jingle Bells Lyrics
.pdf
Download PDF • 7.39MB



218 views0 comments
bottom of page