top of page
Search

Kad da koristite englesko-engleski rečnik?

Updated: Aug 23, 2021




Englesko-engleski rečnik se obično koristi od B1+ nivoa. Postoje i pojednostavljene verzije i za niže nivoe.

Korišćenje englesko-engleskog rečnika je veoma značajno za dalje učenje i napredovanje u engleskom od B1+ nivoa.


ZAŠTO?


1. Više ne prevodimo u glavi


Ako učite engleski jezik imate ovaj problem ili ste ga imali ranije. Veoma je teško se fokusirati samo na engleski , ,,ne prevoditi u glavi“ , dok svaki čas tražimo reč u rečniku, zar ne?

Kako ,,prevođenje u glavi“ ne bi postao konstantan problem koji koči dalji napredak i razvoj učenika, većina profesora engleskog danas izbegava upotrebu srpskog i ograničava je na minimum. Ali opet, kad ste sami kod kuće i radite homework ili Vam je potrebno objašnjenje neke reči Vi ćete otići na Google Translate( koji često daje kao rešenja veoma nepouzdane prevode) ili ćete u najboljem slučaju uzeti englesko-engleski rečnik.


Kad čitate definiciju nepoznate reči u englesko-engleskom rečniku , moraćete sebi da objasnite tu reč i da počnete da mislite na engleskom ne na srpskom, budući da jedino rešenje koje Vam se daje je na engleskom.


2. Sinonimi, idiomi, kolokacije


Englesko-engleski rečnik će Vam pružiti više od običnog englesko-srpskog rečnika , daće Vam za svaku gotovo reč spisak sinonima sa objašnjenjem njihovih upotreba, idiome to jest fraze uz koje se ta reč često upotrebljava i nekad će čak dati i kolokacije(reči koje se najčešće mogu naći u kombinaciji sa traženom reči).


3. Dodaci


Na kraju ovih rečnika datu su i kratka uputstva kako da napišete formalno pismo, prezentaciju i slično na engleskom i obično ima deo kao visual dictionary za predmete u kući, sportsku opremu, biljke, voće, povrće.


Nemojte izbegavati upotrebu englesko-engleskog rečnika, ako niste na B1+ nivou potražite pojednostavljene verzije za Vaš nivo, pomoći će Vam da bolje razumete engleski i da brže napredujete.


Ovo su besplatne verzije Cambridge i Webster englesko-engleskih rečnika:


Pogledajte i video:


Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!


Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93






92 views0 comments
bottom of page