top of page
Search

Kako čitati roman na stranom jeziku?

Updated: Aug 23, 2021


Prvo, što želim da Vas pitam je koji je nivo Vašeg poznavanja jezika?


Ako niste sigurni pošaljite mi mejl irina.kovacevic@naucijezik.com za sve zainteresovane buduće učenike testiranje je besplatno.


Ako imate B2 nivo ili pohađate B2 nivo ( recimo stigle ste do polovine kursa) možete krenuti sa čitanjem. Najbolje je da uzmete roman koji ste želeli da pročitate ovih dana .


KOLIKO OVDE IMA NEPOZNATIH REČI ? UZEĆU REČNIK…


Veoma brzo ćete primetiti da ima dosta nepoznatih reči. Cilj čitanja knjiga na stranom jeziku je da se naviknete na čitanje dužih tekstova na engleskom jeziku , da kroz čitanje aktivirate vokabular koji ne koristite često i da naučite nove reči.


Nemojte uzimati rečnik odmah čim naletite na reč koju ne znate. Pokušajte da razumete tekst na osnovu konteksta, pokušajte da shvatite šta bi ta reč mogla da znači.

Zašto da ne uzimate rečnik ?


Cilj je da poboljšate svoj reading comprehension , da bolje razumete tekstove na stranom jeziku, da duže možete da pratite tekst na stranom jeziku, da postanete sigurniji u svoje znanje stranog jezika.


Takođe, ukoliko budete stalno listali rečnik ili tražili reči na internetu, od tog čitanja nema ništa. Nećete moći da se fokusirate na priču, nećete uživati u toj knjizi I brzo ćete izgubiti motivaciju.


KAD DA UZMEM REČNIK ?


Uzmite rečnik pošto ste pročitali ceo paragraf a i dalje imate nedoumica o značenju celog paragrafa. Takođe, nemojte odmah uzimati englesko-srpski rečnik, prvo konsultujte englesko-engleski rečnik. Pročitajte definiciju reči, vidite kontekst u kom se koristi, pogledajte opet rečenicu u knjizi.


Da li je reč upotrebljena u istom kontekstu? Da li Vam je jasno objašnjenje ? Ukoliko i dalje ima nedoumica uzmite rečnik koji daje prevod na srpski jezik.


NEMAM REČNIK JOŠ OD SREDNJE…HM ILI SE PRAŠNJAV NALAZI NEGDE U OSTAVI… A ENGLESKO-ENGESKI NISAM NIKAD NI IMAO…


Ukoliko fizički nemate rečnik u stanu , pokušajte online rečnike ali iz proverenih izvora!


Preporuke:Svi gore navedeni se mogu koristiti besplatno.DA LI ĆE MI OBJAŠNJENJE U ENGLESKO-ENGLESKOM REČNIKU UVEK BITI JASNO?

Ako ste na B2 nivou, većinu datih definicija to jest objašnjenja reči bi trebalo da razumete. Ukoliko i dalje ne razumete pogledajte englesko-srpski rečnik.


Ali nekad je bolje umesto toga … potražiti sliku: NAVY WOOL REEFER JACKET? IS WHAAT?Za garderobu ukoliko ne razumete opis recimo kako je neko obučen , potražite taj odevni predmet online i idite na slike.


Recimo da li znate kako izgleda navy wool reefer jacket? Potražite online.

Isto važi za jela,voće i povrće- ove osnovne pojmove je veoma teško objasniti.


Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!
Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93
229 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page