top of page
Search

Kako položiti listening: FCE, CAE, CPE, IELTS

Updated: Aug 23, 2021



Smernice koje ću dati u ovom tekstu su primenjive i na IELTS, CAE i CPE.


LISTENING


Bilo bi poželjno da već slušate i u slobodno vreme van časova engleskog različite materijale na engleskom: podcasts, news, documentaries, talk shows, series itd.

Ukoliko konzumirate sadržaj sa engleskim titlom, molim vas ugasite ga odmah. Argument ne razumem sve 100% i ima reči koje su mi nepoznate ili za koje nisam siguran nije održljiv. Na ispitu za FCE, CAE, CPE ili IELTS nećete isto tako moći da razumete 100% ali to ne znači da ćete pasti ili loše uraditi slušanje. Konzumiranje sadržaja na engleskom jeziku će poboljšati vaš listening comprehension i naučićete da izdvajate bitne ideje i segmente iz sadržaja koji čujete. Pokušajte da primećujete konstrukcije i načine na koji govornici iznose

svoje ideje, stavove, informacije.


· Da li koriste kondicionale i koje?

· Koja vremena koriste?

· Kako izražavaju generalno mišljenje, nešto što je opšte poznato?

· Kako iznose suprotne stavove, kako odgovaraju na kontra argumente , kritike?

· Da li imaju uzrečicu i koju?

· Kako pokazuju da se slažu ili da slušaju svog sagovornika?


Pre slušanja , obavezno pročitajte sva data pitanja. Podvucite keywords u svakom pitanju i ponuđenom odgovoru. Budite sigurni na šta tačno treba da odgovorite.

Ako prvi put prođe loše, nemojte očajavati . Pročitajte transkript i vidite gde ste pogrešili.

Budite spremni da čujete odgovor koji će biti parafraziran(znači ne baš isti kao u primeru) i pazite na distraktore koji treba da vas navedu na pogrešan zaključak.

Primer: Ovo je primer iz jednog od slušanja za FCE.


Ovo je pitanje:


What will the weather be like in the south?

A. Windy with showers

B. Cool and wet

C. Cloudy with sunny spells


Ovo je transkript:


In the north tomorrow, the weather will be much the same as today – unsettled weather with outbreaks of rain throughout the day, and temperatures around ten degrees Celsius. In the midlands and the east, the weather will be warmer, but there are still likely to be some scattered showers and some brisk winds, but there should be some sunny spells too. In the south of the country it should be dry for most of the day, there’ll be a lot of cloud cover but there might be some periods of sunshine – temperatures around eighteen degrees, that’s two degrees warmer than today.


Kao što vidite naš odgovor se nalazi tek u drugom delu teksta. Takođe nigde u tekstu nemamo frazu sunny spells koja se odnosi na kratke periode sa suncem nego some periods of sunshine .


Takođe, slušajte materijal sa različitim akcentima , može da se desi da nećete uopšte slušati standardni engleski nego dijalekat.


Za sva pitanja pišite mi na irina.kovacevic@naucijezik.com



Škola Nauči jezik sa Irinom nudi konverzacijske časove poslovnog engleskog jezika!


Kroz simulaciju poslovnih sastanaka i situacija učite nove reči, gramatiku i kako da efikasno i precizno izrazite svoje mišljenje, date pozitivan i negativan feedback, na šta i kako da obratite pažnju u izlaganju svog sagovornika. osebnu pažnju posvećujemo izgovoru ukoliko postoji prisustvo izvesnih nepravilnosti u pronunciation-u i na zahtev klijenta. Prvi rezultati su posle 3 meseca! Naš cilj je da sa engleskim jezikom dobijete ono što želite!


Upis je u toku za više informacija popunite kontakt formu na linku ili direktno pozovite na 063 707 33 93

72 views0 comments
bottom of page